Urosevac

v

Храм Св Цар Урош

      

     Црква и џамија, изграђене у истом дворишту у центру Урошевца, одувек су сматране симболом религијске толеранције између албанских муслимана и православних срба.  Међутим, након  агресије НАТО снага на Југославију 1999. и доласка УНМИК-а и КФОР-а, Црква је опљачкана а конак спаљен. Исто се поновило и 17-ог марта 2004. за време погрома срба и српских светиња на Косову и Метохији, када су у храм ушли албански терористи рушећи и палећи све око себе. Захваљујући грчким припадницима КФОР-а храм је сачуван од тоталног уништења. Овај вандалски чин, као и многи слични на Косову и Метохији, остао је накажњен.

   Одмах након рата власти Урошевца реновирале су и доградиле је још један минарет, док је Црква Светог Цара Уроша и даље у незавидном стању. Ипак, сваког 11-ог септембра, на дан Светог Јована славе овог храма, у порти Цркве одржава се Сабор док се у храму служи Света литургија.

 

        

Изградња храма Св Цар Урош


       Саборну цркву Светог Цара Уроша у граду Урошевцу, саградио је Јосиф Михаиловић, архитекта из Скопља, између 1929 и 1933. год. То је петокуполна црква монументалних димензија, чији је склоп инспирисан Грачаницом. Збирка икона, припада периоду српског средњовековног иконописа, укључујући и икону Свете Тројице, коју је осликао Јосиф Радевић из Лазаропоља 1896. године. Црква има заветне дарове из 1909, кадионицу и неколико звона која су донирале жене Крагујевца 1912. Иконостас је из 19-ог века, израђен у дуборезу, и дар је српског краља Александра.